Bruxelles / AACHEN – ursula von der leyen, președinta Comisiei Europene, urmează să primească Premiul Internațional Karlspreis 2025, o distincție destinată liderilor care promovează unitatea europeană. Numai că această decizie a declanșat un val de critici – cel mai dur fiind un apel deschis al europarlamentarei christine anderson, care acuză că premiul „a fost transformat într-un simbol al corupției și al dictatului tehnocratic”.
Anderson denunță faptul că von der Leyen nu doar că a condus Uniunea Europeană cu o mână de fier, dar a și „aruncat Uniunea în brațele big pharma, big bureaucracy și big military”.
Scandalul PfizerGate și lipsa de transparență
Un punct-cheie invocat este decizia din 14 mai 2025 a Curții Uniunii Europene, care a constatat că von der Leyen a încălcat legea europeană refuzând să publice documente esențiale legate de achizițiile de vaccinuri anti-Covid. În centrul acuzațiilor: schimburile de SMS-uri private între șefa CE și CEO-ul Pfizer.
Mai mult, europarlamentara menționează că Parchetul European (EPPO) desfășoară în prezent o anchetă penală împotriva Ursulei von der Leyen, suspectată că a negociat personal contracte în valoare de 35 de miliarde de euro, fără control parlamentar.
Un premiu oferit exact celui care a divizat Europa
Christine Anderson critică dur acordarea acestui premiu unei persoane care „a rupt legătura dintre cetățeni și instituțiile europene, a impus control nedemocratic, a ignorat suveranitatea națională și a ascuns miliarde cheltuite netransparent”.
Într-un apel public adresat Fundației Karlspreis, Anderson cere revocarea deciziei și avertizează că, altfel, acest premiu riscă să devină un „simbol al elitelor corupte, al deciziilor de cabinet și al disprețului față de popoarele Europei”.