Europarlamentari acuza lipsa de transparenta, abuzuri administrative si refuzul de a respecta dreptul cetatenilor europeni la informare
parlamentul european se pregateste sa dezbata, incepand cu 7 iulie 2025, o motiune de cenzura impotriva Ursulei von der Leyen, presedinta Comisiei Europene. Aceasta initiativa a fost demarata de europarlamentarii romani Gheorghe Piperea (AUR) si Adrian Axinia (AUR), cu sprijinul a cel putin 72 de eurodeputati din mai multe grupuri politice, in special cele suveraniste si conservatoare. Motiunea este un eveniment rarisim in istoria institutiilor europene si marcheaza o ruptura tot mai vizibila intre cetateni si elita birocratica de la Bruxelles.
Pfizergate si lipsa transparentei
Principala acuzatie adusa Comisiei Europene este refuzul constant de a publica mesajele schimbate intre von der Leyen si CEO-ul companiei Pfizer, in contextul achizitiei vaccinurilor anti-COVID-19. Justitia europeana a decis ca acest refuz incalca grav dreptul publicului la transparenta si informare. Cetatenii europeni au dreptul sa stie cum au fost negociate contracte de miliarde de euro, mai ales cand aceste negocieri afecteaza viata si sanatatea a milioane de oameni.
Abuzuri administrative si procedurale
Pe langa acest scandal, motiunea acuza Comisia ca a utilizat articole din Tratatul UE in mod abuziv pentru a finanta decizii majore, fara consultarea Parlamentului European. Este vorba despre instrumente financiare cum ar fi fondul pentru achizitii militare sau alocari directe catre Ucraina, fara un vot democratic. Se critica si interventia Comisiei in alegerile nationale ale statelor membre, prin presiuni legate de regulamentul Digital Services Act (DSA).
Suveranitatea calcata in picioare
Grupurile conservatoare acuza Comisia ca a abandonat principiul suveranitatii nationale in favoarea unui centralism european de inspiratie globalista. Mai multe tari membre – printre care Ungaria, Slovacia si Polonia – au criticat deschis directiile impuse de von der Leyen in domenii precum agricultura, energie, ideologie de gen si migratie. Deciziile Comisiei nu reflecta vointa popoarelor, ci agenda ideologica a unei minoritati de functionari si lobbyisti.
Ce sanse are motiunea?
Pentru a fi adoptata, motiunea are nevoie de o majoritate calificata – ceea ce, in contextul actual, este dificil. Grupul PPE, din care provine von der Leyen, si alte partide mainstream, precum Renew sau S&D, au semnalat ca nu sustin motiunea. Totusi, simpla dezbatere oficiala a acesteia pune o presiune uriasa asupra Comisiei, fortand-o sa dea explicatii in fata opiniei publice.
Ce spune legislatia europeana?
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene garanteaza libertatea de exprimare, dreptul la informare, la control democratic si la buna guvernare. Daca o institutie refuza sa isi asume transparenta si responsabilitatea in fata Parlamentului si a cetatenilor, aceasta incalca principiile fondatoare ale UE. Motiunea nu este doar un act politic – este un demers necesar pentru salvarea democratiei europene.
Vocea Poporului: Uniunea Europeana nu este o dictatura birocratica!
Hai în comunitatea de WhatsApp: VoceaPoporului
Ziarul nostru considera ca orice act de cenzura, abuz administrativ sau refuz de informare reprezinta o amenintare la adresa valorilor traditionale, suveranitatii nationale si demnitatii umane. Cerem Comisiei sa raspunda clar in fata cetatenilor si sa inceteze impunerea unei agende ideologice in numele „valorilor europene”. Europa nu este proprietatea von der Leyen si a lobbyistilor din Bruxelles. Europa apartine natiunilor care o compun.