Un Prim-Ministru din Germania cere reactivarea centralelor nucleare în Germania, inclusiv Isar 2 din districtul Landshut

Markus Söder, ministrul-președinte al Bavariei, a propus reactivarea a trei dintre cele mai recente centrale nucleare închise din Germania: Isar 2, Emsland și Neckarwestheim 2. În cadrul unei ședințe a cabinetului bavarez la München, Söder a explicat că scopul acestei măsuri ar fi stabilizarea rețelei electrice și asigurarea unei „stabilități temporare” a aprovizionării cu energie electrică pentru următorii zece ani, în special la nivel regional.

Reactivate „în orice moment”?

Söder a menționat că reactivarea centralelor nucleare ar fi posibilă „în acest an și în anul următor”, conform discuțiilor purtate cu experți tehnici, subliniind însă că, cu cât va trece mai mult timp, cu atât costurile vor fi mai mari. Ministrul pentru protecția mediului din Bavaria, Thorsten Glauber (Freie Wähler), a susținut aceleași puncte de vedere în cadrul întâlnirii cabinetului.

Opinia operatorilor centralelor nucleare

Deși declarațiile oficiale ale operatorilor centralelor nucleare închise, cum ar fi cele ale operatorului centralei Isar 2, Preussen Elektra, sunt contradictorii, aceștia susțin că reactivarea nu mai este posibilă din cauza demontării și retragerii echipamentelor, precum și a lipsei personalului necesar. „Poziția noastră este neschimbată: pentru Preussen Elektra, continuarea operării centralei Isar 2 nu mai este un subiect. Demontarea a început și, prin urmare, centrala nu mai poate fi reactivată”, au declarat aceștia într-un comunicat.

Costuri scăzute pentru reactivare

Pe de altă parte, Söder a insistat că, deși ar fi necesară o modificare a legislației federale privind energia nucleară, procesul de reactivare s-ar putea desfășura rapid și ar implica „costuri nu foarte mari”. Ministrul bavarez a subliniat că procedurile ar putea fi inițiate „în orice moment” în acest an sau în anul următor.

Dezbateri despre depozitele de deșeuri nucleare

Söder a sugerat și o revizuire completă a discuțiilor privind depozitele de deșeuri nucleare. Acesta a indicat o nouă cercetare care sugerează că este posibilă reducerea semnificativă a deșeurilor radioactive, iar o parte din acestea ar putea fi reutilizate. De asemenea, s-a referit la ideea că nu ar mai fi nevoie de un depozit pentru o perioadă de un milion de ani, așa cum s-a crezut anterior, ci doar pentru aproximativ 800 de ani. Aceste noi date ar trebui să devină punctul central al dezbaterii legate de depozitele de deșeuri nucleare din Germania.

Mici reactoare nucleare pentru centrele de date

În plus, Söder a propus dezvoltarea și construirea de „reactoare nucleare mici, avansate”, similar cu cele deja dezvoltate în Statele Unite. Aceste reactoare ar fi mai ieftine, mai rapide și mai sigure din punct de vedere al cerințelor de securitate. Energia produsă de aceste reactoare ar putea susține cerințele energetice ale unor „centre de date uriașe”. Universitatea Tehnică din München a dezvoltat deja o primă concepție pentru un astfel de reactor în localitatea Garching, care ar putea servi drept model pentru întreaga Germanie.

Vrei să fii la curent cu toate știrile de pe voceapoporului.eu? Apasă pe linkul grupului nostru de WhatsApp și intră acum pentru a nu rata nici o informație importantă! https://voceapoporului.eu/whatsapp/

Inchide/Deschide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *