Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre au ajuns la un acord preliminar care trebuie să asigure că șoferii care comit încălcări grave ale regulilor de circulație vor fi trași la răspundere în toate statele membre, indiferent de locul în care au obținut permisul de conducere.
Noua reglementare obligă statul emitent să preia și să aplice interdicția de a conduce în întreaga Uniune Europeană, în anumite condiții. Această reglementare se va aplica în special în cazurile de încălcări grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, depășiri semnificative de viteză sau accidente cu victime mortale. Condiția este ca statul în care s-a comis încălcarea să impună o pauză de conducere de cel puțin trei luni și să fi epuizat toate căile legale de atac.
voceapoporului.eu vă arată principale măsurii:
Instruire obligatorie pentru folosirea telefonului și conducerea în condiții periculoase
Europarlamentarii, sub conducerea raportoarei Jutta Paulus (Verzi, Germania), au reușit să impună măsuri prin care șoferii vor fi mai bine pregătiți pentru situații reale din trafic. De asemenea, se va acorda o atenție sporită conștientizării riscurilor pentru pietoni, copii, bicicliști și alți participanți vulnerabili la trafic.
Pentru obținerea permisului, șoferii vor trebui să urmeze cursuri privind folosirea în siguranță a telefonului la volan, unghiurile moarte, sistemele de asistență la condus, deschiderea în siguranță a portierelor, precum și condusul în zăpadă sau pe drumuri alunecoase.
Permis de conducere digital în întreaga UE
Permisul digital va fi disponibil pe smartphone, printr-un portofel digital la nivelul UE (EU e-Wallet). Acesta va deveni noul standard european.
Comisia Europeană va avea 12 luni, după intrarea în vigoare a reformei (la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE), pentru a stabili standardele tehnice. Apoi, fiecare stat membru va avea 4 ani și jumătate (54 de luni) pentru implementare.
Totuși, cetățenii vor avea în continuare dreptul de a solicita un permis fizic (tipărit).
2 ani de probă pentru începători + toleranță zero la alcool și droguri
Pentru prima dată, se va introduce o perioadă obligatorie de probă de cel puțin 2 ani pentru șoferii începători. Aceștia vor fi supuși unor reguli și sancțiuni mai stricte privind alcoolul la volan, purtarea centurii și folosirea sistemelor de protecție pentru copii.
Europarlamentarii au inclus în textul legii o încurajare pentru statele membre să adopte politici de toleranță zero față de alcool și droguri – adică interzicerea completă a consumului pentru toți șoferii.
Scăderea vârstei minime pentru șoferii profesioniști
Pentru a combate criza de șoferi profesioniști:
- Vârsta minimă pentru permisul de camion va scădea de la 21 la 18 ani
- Pentru autobuze, de la 24 la 21 de ani
Condiție: deținerea unui certificat de calificare profesională.
Statele UE pot permite și tinerilor de 17 ani să conducă camioane sau dube – dar doar pe teritoriul propriu și doar însoțiți de un șofer cu experiență. Acest sistem de „condus asistat” se va aplica și autoturismelor, în întreaga UE.
Valabilitate și controale medicale
- Permisele pentru motociclete și mașini vor fi valabile 15 ani (poate fi redus la 10 ani dacă actul servește și ca buletin național).
- Permisele pentru camioane și autobuze vor trebui reînnoite la fiecare 5 ani.
- Pentru șoferii peste 65 de ani, statele membre pot stabili termene de valabilitate mai scurte.
Verificare medicală la prima obținere
Pentru primul permis de conducere, este obligatorie o evaluare medicală care include test de vedere și verificarea sistemului cardiovascular.
Pentru reînnoirea permiselor de mașină și motocicletă, statele pot accepta declarații pe proprie răspundere sau metode alternative – însă informațiile false vor fi sancționate.
Campanii de conștientizare
La inițiativa Parlamentului, autoritățile naționale vor fi obligate să desfășoare campanii privind cerințele minime pentru aptitudinea fizică și psihică la volan.
Citat Jutta Paulus (raportoare, Parlamentul European):
„Noua directivă privind permisele de conducere face viața oamenilor mai ușoară – mai digitală, mai flexibilă, mai puțin birocratică. Transmitem un semnal clar pentru mai multă siguranță rutieră, în spiritul ‘Vision Zero’: mai puține accidente, mai puține victime, mai puține decese.”
„În același timp, introducem standarde comune în toată Europa, facilităm accesul tinerilor la profesia de șofer și sprijinim serviciile voluntare de protecție civilă. Iar prin reducerea timpilor de procesare, garantăm dreptul la mobilitate pentru toți.”
🟡 Următorii pași:
Acordul provizoriu trebuie confirmat oficial de Consiliul UE și de Parlamentul European.
După aceasta, statele membre vor avea 4 ani pentru transpunerea noilor reguli în legislația națională – cu excepția permisului digital, pentru care termenele sunt diferite.